Kanserde genetik haritalama tedavi başarısını yükseltiyor

Bireyselleştirilmiş Tedaviler Kanser Tedavisinde Başarıyı Artırıyor

İSTANBUL (İGFA) – Kanser tedavisinde bireyselleştirilmiş tedavilerin önemine dikkat çeken Bayındır Söğütözü Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ece Esin, genetik haritalama sayesinde en etkili tedavinin belirlendiğini ve bu sayede başarı oranlarının arttığını vurguladı.

‘Bireyselleştirilmiş Tedavi’ kavramını, Amerika Gıda ve İlaç Denetleme Ajansı’nın ‘doğru kişiye, doğru zamanda, doğru dozda, doğru ilaç ile tedavi’ olarak tanımladığını belirten Esin, her bireyin kendi genetik özelliklerine göre tedavi edilmesinin önemine değindi.

Kanser Hücreleri Genetik Şifreyle Tanımlanıyor

Bireyin kendi genetik şifresinden gelişen kanser hücrelerinin incelenerek, en uygun tedavi yönteminin belirlendiğini ifade eden Doç. Dr. Ece Esin, genetik haritalama sayesinde hastaların kişiselleştirilmiş tedavilerden faydalandığını belirtti. Bu sayede hastalara gereksiz tedavilerin önüne geçildiğini ve yan etkilerin azaldığını söyledi.

Hastaların kanser tedavileri esnasında moleküler genetik testlerin uygulanmasının tedavi başarısını artırdığını dile getiren Esin, tedavinin etkinliğini ve hastaların sağlık yüklerini azalttığını belirtti.

Genetik Tarama Hangi Kanserler İçin Uygulanıyor?

Farklı kanser türlerinde genetik taramaların etkili olduğunu belirten Doç. Dr. Ece Esin, akciğer, meme, bağırsak, böbrek ve cilt kanserlerinin yanı sıra diğer kanser türlerinde de genetik testlerin uygulanabileceğini ifade etti. Genetik haritalama sayesinde immünoterapi tedavilerinin etkinliğinin de belirlenebildiğini aktardı.

Genetik testlerin kanser tedavisinde yeni bir çağın kapılarını araladığını belirten Esin, hastaların kişiselleştirilmiş tedavilerle kanserle mücadele etmelerinin önemine vurgu yaptı. Özellikle genetik haritalama yönteminin, hastaların tedavilerine verilen yanıtların belirlenmesinde kilit bir rol oynadığını sözlerine ekledi.

Related Posts

Türkiye şişmanlıyor mu? 3,5 milyon kişilik ölçümden çarpıcı sonuçlar

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde hayata geçirdiği ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının ilk 5 haftasında ölçüm yapılan 3 milyon 572 bin 436 kişiden 2 milyon 221 bin 201 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktı. Ölçüm yapılanların yaklaşık yüzde 5’inin ‘zayıf’, yüzde 32’sinin ‘normal’, yüzde 35’inin fazla kilolu, yüzde 28’inin ‘obez’ aralığında olduğu; erkeklerde ‘fazla kiloluluk’, kadınlarda ise ‘obezite’ oranının fazla olduğu belirlendi.

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Sigara ve akciğer kanseri ilişkisi hakkındaki haberlere bir yenisi eklendi. 

Basit bir burun tıkanıklığı düşündüğünüz gibi masum değil

Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Hem bireylerin hem de toplumun sağlığını tehdit ediyor! Bu hastalıkların kapısını aralıyor

Tütün kullanımı hem bireylerin hem de toplumun sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir alışkanlık. Prof. Dr. Füsun Ülger, tütün ve tütün kullanımının zararları hakkında bilgiler verdi.