Japonya’dan hipersonik füzelere karşı fütüristik elektromanyetik silah

Japonya, Hipersonik Füzelere Karşı Elektromanyetik Silah Geliştiriyor




Japonya, hipersonik füze tehditlerine karşı geliştirdiği elektromanyetik top (railgun) teknolojisinde önemli bir adım attı. Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri, Savunma Tedarik, Teknoloji ve Lojistik Ajansı (ATLA) tarafından yürütülen projede geliştirilen prototip elektromanyetik silahının yeni görüntüleri ilk kez kamuoyuyla paylaştı.

Bir bilim kurgu ürünü gibi görünen bu silah, klasik mühimmat ve patlayıcılara ihtiyaç duymadan elektromanyetik kuvvetle mermileri ses hızının çok üzerinde fırlatabiliyor. Raylı elektromanyetik fırlatıcılar esasında ilk olarak 1920’li yıllarda teorik olarak geliştirilmiş olsa da, günümüzde yüksek hızlı tehditlere karşı kullanılabilir seviyeye getirilmeleri oldukça karmaşık mühendislik süreçleri gerektirdi.

Testler Devam Ediyor

Japonya, 2016’dan bu yana elektromanyetik top konusunda ciddi yatırımlar yapıyor. Son üç yılda bu alana 46.3 milyar yenlik kaynak ayıran Tokyo, özellikle Çin gibi ülkelerin geliştirdiği hipersonik füzelere karşı savunma kapasitesini artırmayı hedefliyor. Çünkü bu tür füzeler, sesin en az beş katı hızda hareket ettikleri gibi, yörünge boyunca manevra da yapabiliyorlar. Bu da klasik savunma sistemleriyle önlenmelerini neredeyse imkansız hale getiriyor.




Öte yandan savunma alanında bu teknolojinin uygulanması ciddi teknik zorlukları beraberinde getiriyor. Öncelikle bu kadar yüksek enerjiyi sağlayacak güç sistemlerinin gemilere entegre edilmesi gerekiyor. Ayrıca her atışta ortaya çıkan aşırı ısıyı yönetmek ve sistemleri kompakt hale getirmek de mühendislik sınırlarını zorluyor.

Manyetik silahların çalışma prensibi, klasik barutlu silahların aksine tamamen elektromanyetik kuvvetlere dayanıyor. Sistemin temelinde, birbirine paralel yerleştirilmiş iki iletken ray bulunuyor. Bu raylardan birine yüksek gerilimli elektrik akımı verildiğinde, akım mermi benzeri iletken bir projeden geçerek diğer raya ulaşır. Bu elektrik akışı, raylar arasında güçlü bir manyetik alan oluşturur ve oluşan Lorentz kuvveti, mermiyi raylar boyunca ileri doğru inanılmaz hızlarda fırlatır. Bu süreçte hiçbir patlayıcı madde kullanılmaz; hareket tamamen elektrik ve manyetizma sayesinde sağlanır. Bu prensip, maglev trenlerinde ve modern uçak gemilerindeki fırlatma sistemlerinde de kullanılıyor.

Railgun ya da Gauss Gun olarak adlandırılan bu tür silahlar, uzun süredir bilim kurgu filmlerinde ve video oyunlarında karşımıza çıkan teknolojiler arasında yer alıyor. Ancak artık bu konsept kurgu dünyasının ötesine geçerek, savunma sanayilerinin öncelikli araştırma alanlarından biri haline geldi.

Related Posts

Çinliler, 12 milyar dolarlık Nvidia H20 stoğu yaptı!

Gelen son bilgilere göre; Çinli teknoloji devleri Alibaba, Tencent ve ByteDance, Nvidia’nın H20 yapay zeka GPU’suna yönelik ihracat yasağı yürürlüğe girmeden önce toplamda 12 milyar doları aşan siparişle büyük bir stok oluşturdu. Çinliler, 12 …

Kullanıcılar, iOS güncellemelerinin iPhone’ları bozduğunu düşünüyor

Bazı iPhone kullanıcıları, en son iOS güncellemesi olan iOS 18.4.1’i yükledikten sonra telefonlarının çalışmaz hale geldiğini iddia ederken, Apple ise güvenlik açığına karşı güncellemeyi hemen yapmayı öneriyor.

Türkiye İş Bankası’nın Workup Girişimcilik Programı’nın Yeni Dönemi Başlıyor

Türkiye İş Bankası’nın ana destekçisi olduğu Workup Girişimcilik Programı’nın 13’üncü dönemi, 30 Nisan’a kadar yeni dönem girişimlerini bekliyor. İş Bankası’nın ana desteğiyle 2017 yılından bu yana kesintisiz devam eden Workup Girişimcilik Programı …

Toyota yeni hafif ticari araçlarını tanıttı

Toyota, yeni Proace serisiyle hafif ticari araç segmentindeki ürün yelpazesini genişletti. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Toyota’nın mevcut modelleri Hilux, Proace City ve Proace City Cargo’ya ek olarak orta ve büyük boy van segmentlerinde …

Meteor yağmuru Türkiye’de sadece o ilçeden görülebildi

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinden, ‘Lyrid meteor yağmuru’ gözlemlendi.

Yerli HEGİDAS Sistemi, Savaş Gemilerinde Göreve Başladı

Türkiye’de ilk kez STM tarafından yerlileştirilen ve savaş gemilerinde kullanılan Helikopter Görsel İniş Destek Aydınlatma Sistemi (HEGİDAS) bir korvet ihracat projesinde devreye alındı ve kullanılmaya başlandı. Türkiye’nin tam bağımsız savunma …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir