SPK düğmeye bastı: Kriptoda zorunlu bildirim başlıyor

Sermaye Piyasası Kurulu’ndan Kripto Varlık Platformlarına Yeni Denetim Esasları

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları için rezerv kanıtı denetimi süreçlerine dair uygulanacak yeni ilke ve esasları duyurdu. Buna göre, kripto borsaları artık müşteri varlıkları, cüzdan adresleri ve nakit bakiye bilgilerini bağımsız denetçilere düzenli olarak sunmakla yükümlü olacak.

Rezerv Kanıtı Denetimini Tamamlamaları Gerekiyor

SPK’nın haftalık bülteninde yayımlanan açıklamada, faaliyet izni başvurusu yapacak kripto varlık platformlarının öncesinde rezerv kanıtı denetimini tamamlamaları gerektiği belirtildi. Her üç aylık dönemde bir gerçekleştirilecek bu denetimler için bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşlarıyla sözleşme yapılması zorunlu hale geldi.

Bir kripto platformu, aynı denetim şirketiyle arka arkaya en fazla 12 dönem; aynı başdenetçiyle ise en fazla 4 dönem çalışma hakkına sahip olacak.

Denetim Raporunda Yer Alacak Zorunlu Bilgiler

SPK’nın belirlediği ilkelere göre, denetim raporlarında kripto varlıkların listesi ve cari değerleri, müşterilere ait varlıkların hangi ağlarda tutulduğu, cüzdan adresleri ve saklama modeli bilgileri, platformun ve müşterilerin nakit bakiye büyüklükleri ve saklama kuruluşları ile çalışılan bankaların hesap bilgilerine yer verilmesi gerekiyor. Ayrıca, platformun likit rezervlerinde tutulan tüm varlıklar denetim kapsamına alınacak ve bu varlıkların %100’ünün doğruluğu teyit edilmek zorunda olacak.

Denetim Tarihleri Gizli Tutulacak

Bilgi sistemleri denetçileri, her denetim döneminde rastgele iki farklı tarih belirleyecek ve bu tarihler kripto varlık platformuyla ancak denetimden bir gün önce paylaşılabilecek. Bu uygulama, denetimin güvenilirliğini ve sürpriz niteliğini artırmayı amaçlıyor. Denetim sürecinde cüzdan doğrulama araçları ve kullanılan teknik detaylar da raporda yer alacak. Tüm denetim raporları, yönetim kurulu başkanlığına sunulacak ve en geç 15 iş günü içerisinde SPK’ya iletilecek.

SPK’nın bu yeni düzenlemesi, Türkiye’de kripto varlık piyasasında şeffaflığı ve yatırımcı güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Related Posts

Elektrik fiyatları geceleri pahalı sabahları ucuz

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün yüzde 31,5 artışla 2 milyar 148 milyon 367 bin 136 liraya ulaştı. Gün öncesi piyasada, 1 megavatsaat elektriğin yarın için en yüksek fiyatı saat 16.00 …

Gurbetçilerden ekonomiye 15 bin eruoluk can suyu

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’ye dönüşü başladı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken Yurt dışından gelen her ailenin ortalama 15 bin euro harcama yaptığını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Hilton Oteli kararı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1987’de ortak olduğu ve 2020’de kapanan Hilton Oteli’ndeki yüzde 23,5 hissesini satma kararı aldı.

Altını alan değil satan daha fazla

Eski yıllara oranla gurbetçilerin de altına yönelimlerinin pek olmadığını kaydeden Şahin “Bu sezon işler istediğimiz gibi gitmiyor, ciddi bir durgunluk yaşıyoruz. Gurbetçiler gelmiş olsa da altına yönelik bir talepleri yok. Şu ana kadar yaz …

TÜİK açıkladı: İçme sütü üretimi sert düştü!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Mayıs ayına ait süt ve süt ürünleri üretim verilerini açıkladı. Verilere göre, içme sütü üretiminde dikkat çekici bir düşüş yaşandı. İÇME SÜTÜ ÜRETİMİNDE SERT DÜŞÜŞ TÜİK’in verilerine göre, Nisan ayında …

Paris’teki bu binaya 113.4 milyon dolar ödedi: Emlak zengini ortaya çıktı

Moda dünyasının en zengin isimlerinden biri olan Amancio Ortega, gayrimenkul yatırımlarıyla servetini çeşitlendirmeye devam ediyor. Zara markasının kurucusu olan Ortega, 2025 yılında sadece moda değil, global emlak piyasasında da dikkat çeken …