Gurbetçilerden ekonomiye 15 bin eruoluk can suyu

Gurbetçilerin Türkiye Ekonomisine Katkıları Unutulmaz

Gurbetçilerin Türkiye’ye gelişleri sadece aile ziyaretleri ile sınırlı kalmıyor; aynı zamanda ülke ekonomisine de önemli katkılarda bulunuyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gurbetçilerin özellikle yaz aylarında şehir ekonomilerini canlandırdığını belirterek, esnafın bu döneme özel hazırlıklar yaptığını vurguladı.

Yılda 700-800 Milyar TL’lik Döviz Girişi

Palandöken, yurt dışından gelen vatandaşların yaz sezonunda yapmış oldukları bireysel harcamaların toplamda 700-800 milyar TL seviyesinde döviz girdisi oluşturduğunu ifade etti. Gurbetçilerin bu katkısının; esnaf, turizm ve inşaat gibi pek çok sektörde önemli bir canlılık sağladığını belirtti.

Aile Başına Ortalama 15 Bin Euro Harcama

Yurt dışından gelen her ailenin ortalama 15 bin euro harcama yaptığını belirten Palandöken, “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız hem bulundukları ülkelerde çalışıyor hem de yaz tatillerinde memleketlerine dönüş yaparak ülkemize önemli bir döviz girdisi sağlıyor. Bu yıl, özellikle euronun ve diğer döviz kurlarının yükselmesiyle birlikte esnafın yüzü gülecek. Vatandaşlarımız, memleketlerine geldiklerinde A’dan Z’ye birçok ihtiyacını karşılıyor, hatta dönüşlerinde pek çok ürünü de beraberlerinde götürerek ekonomiye adeta can suyu oluyor” şeklinde konuştu.

Pek Çok Sektör Canlanıyor

Palandöken, gurbetçilerin yaz döneminde birçok sektörü hareketlendirdiğine dikkat çekerek, “Çocuklarına giysi alıyor, restoran ve lokantalarda özledikleri lezzetleri tatmak istiyorlar. Düğün sezonu nedeniyle altın alımı yapılıyor, nişanlar düzenleniyor. Düğün salonları, taksiciler, çiçekçiler, tatlıcılar gibi pek çok sektör bu hareketlilikten faydalanıyor. Ayrıca, evlerinin bakım ve tadilatını yaptıran gurbetçiler inşaat ve dekorasyon sektörüne de katkı sağlıyor” dedi.

“Tanıtıma da Katkı Sunuyorlar”

Gurbetçilerin Türkiye’ye olan ilgisinin yalnızca ekonomik katkı ile sınırlı olmadığını vurgulayan Palandöken, sosyal ve kültürel etkilerin de önemine dikkat çekti: “Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın tatil süreleri uzadıkça Türkiye’de kalma süreleri de artıyor. Ülkemizdeki gelişmeleri yerinde görüp memnun kalan gurbetçiler, yaşadıkları ülkelerdeki dostlarını da Türkiye’ye davet ederek turizme canlılık kazandırıyor. Yaklaşık 5 milyon vatandaşımız yurtdışında yaşıyor. Getirdikleri misafirler ve artan aile yapıları sayesinde Türkiye’nin tanıtımına da önemli katkı sağlıyorlar” ifadelerini kullandı.

Related Posts

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Hilton Oteli kararı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1987’de ortak olduğu ve 2020’de kapanan Hilton Oteli’ndeki yüzde 23,5 hissesini satma kararı aldı.

Altını alan değil satan daha fazla

Eski yıllara oranla gurbetçilerin de altına yönelimlerinin pek olmadığını kaydeden Şahin “Bu sezon işler istediğimiz gibi gitmiyor, ciddi bir durgunluk yaşıyoruz. Gurbetçiler gelmiş olsa da altına yönelik bir talepleri yok. Şu ana kadar yaz …

TÜİK açıkladı: İçme sütü üretimi sert düştü!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Mayıs ayına ait süt ve süt ürünleri üretim verilerini açıkladı. Verilere göre, içme sütü üretiminde dikkat çekici bir düşüş yaşandı. İÇME SÜTÜ ÜRETİMİNDE SERT DÜŞÜŞ TÜİK’in verilerine göre, Nisan ayında …

Paris’teki bu binaya 113.4 milyon dolar ödedi: Emlak zengini ortaya çıktı

Moda dünyasının en zengin isimlerinden biri olan Amancio Ortega, gayrimenkul yatırımlarıyla servetini çeşitlendirmeye devam ediyor. Zara markasının kurucusu olan Ortega, 2025 yılında sadece moda değil, global emlak piyasasında da dikkat çeken …

Spot piyasada elektrik fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 8,6 azalarak 2 milyar 107 milyon 279 bin 467 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 00.00 …

Bir alkol grubuna daha zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı

Alkol fiyatları ÖTV’deki artışın artından zamlandı. Bir alkol grubuna daha zam geldi.