Ankara Tabip Odası: TÜİK enflasyonu halk sağlığı sorunu!

TÜİK Raporuna Göre Enflasyon Durumu Değerlendirildi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son enflasyon verilerini açıkladı. Aralık 2024 raporuna göre, memur ve memur emeklilerine yapılan zam oranı yüzde 11,54 olarak belirlenirken, SSK ve Bağkur emeklilerine yapılan zam oranı yüzde 15,75 olarak açıklandı. Ankara Tabip Odası, ENAG, TÜİK ve İTO verileri arasındaki farklılıklara dikkat çekerek, enflasyon hesaplamalarındaki tutarsızlıkların işçi, memur ve emeklilerin haklarını gasp ettiğini ifade etti.

ATO’nun açıklamasına göre, dünya genelinde gıda fiyatları yıllık yüzde 6,7 artarken, Türkiye’de bu artış yıllık yüzde 43,6 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK’in Aralık 2024 dönemi gıda enflasyonu yüzde 43,58 olarak açıklandı. DİSK-AR tarafından yapılan hesaplamalar ise emekliler için bu oranın yüzde 60’a ulaştığını gösterdi. Farklı gelir grupları için gıda enflasyonu detayları da kamuoyuyla paylaşıldı.

Yapılan açıklamalarda, çocuklar ve yetişkinler için günlük kalori ihtiyaçlarına göre yapılan hesaplamalar sonucunda, dört kişilik bir ailenin asgari beslenme maliyetinin 21-24 bin TL arasında değiştiği vurgulandı.

“Halk Sağlığı Açısından Endişe Verici Durum”

3 Ocak itibariyle Ankara’da 200 gram ekmeğe yapılan yüzde 25’lik zam oranının, maaşlardaki artışı geçmesi halk sağlığı açısından büyük bir tehlike oluşturduğu belirtildi. Açlık sınırının asgari ücrete eşitlenmesinin sağlıklı beslenmeyi zorlaştırabileceği vurgulandı.

“Sağlık Sorunlarıyla Karşılaşma Riski Artabilir”

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle yetersiz ve dengesiz beslenen bireylerde çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşma olasılığının arttığı belirtilirken, yüksek gıda fiyatlarının protein, sebze ve meyve tüketimini azalttığı ve obezite, hipertansiyon, diyabet gibi sağlık sorunlarını artırdığına dikkat çekildi.

Related Posts

Kur korumalı mevduat geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam kur korumalı mevduat bakiyesinin 21 milyar 600 milyon dolar seviyesine gerilediğini açıkladı

Duyan nüfus müdürlüğünün yolunu tutuyor: Ehliyet için ‘son kullanım tarihi’ uyarısı yapıldı

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, eski tip sürücü belgeleri için önemli bir uyarıda bulundu. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, 2016 yılından önce düzenlenen ehliyetlerin 31 Temmuz 2025 tarihinden sonra geçerliliğini yitireceği hatırlatılarak, nüfus müdürlüklerinde oluşacak yoğunluktan etkilenmemek adına harekete geçilmesi gerektiği vurgulandı.

Borsa İstanbul’da kayıp derinleşiyor: Bankacılık hisselerinde işlemler durduruldu!

Borsa İstanbul’da bankacılık hisselerinde yaşanan sert satışlar piyasada tedirginliğe yol açtı. Akbank hisselerinde işlemlerin geçici olarak durdurulması dikkat çekerken, genel endekste de satış baskısının etkisini artırdığı gözlendi.

Emtia piyasalarında ‘tarife iyimserliği’ etkisi

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

‘Gelişmekte olan ülkeler ABD ile hemen anlaşmalı’

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Washington’daki Bahar Toplantıları sonrasında yaptığı açıklamada gelişmekte olan ülkelerin ABD ile mümkün olan en kısa sürede (Fast track) ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir