Atatürk Köşkü’nden Ata’nın Vasiyetini Kaldırdılar

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Atatürk Köşkü’nde Atatürk’ün vasiyetini anlatan sözün kaldırılmasına tepki gösterdi. Konuyu Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında gündeme getiren Kaya, “O sözün burada olmaması büyük bir eksikliktir. O söz kaldırılamaz. Köşk açık, restorasyon bitmiş, o söz yoksa eğer gerçekten bu skandaldır” dedi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise Bu konuyu doğrudan bana iletebilirsiniz, meclisimizin gündemi değil. Ama eksiklik varsa onu da orada gideririz” yanıtını verdi.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Büyük Önder Atatürk’ün Trabzon’a son gelişinde vasiyetini yazdığı 11 Haziran 1937 tarihinin yıl dönümünü için gittiği Atatürk Köşkü’nde, Vasiyet Odası’ndan Atatürk’ün sözlerinin kaldırılmasına tepki gösterdi. Kaya, milletvekilliği döneminde Köşk’ün Vasiyet Odası’nda bulunan Ulu Önder Atatürk’ün, “Mal ve mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime vermekle ferahlık duyacağım. İnsanın serveti, kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha çok şeyler vermek istiyorum” sözlerinin kaldırıldığını fark etti ve yapılan eylemin çok büyük bir saygısızlık olduğunu dile getirdi.

“Restorasyon bitti, söz yerine konulmadı”

Kaya, bu anlamlı sözün bir an önce Vasiyet Odası’ndaki yerine konulması çağrısında bulundu. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ise tepkiler üzerine “Restorasyon çalışmaları sonunda sözün bulunduğu levha yerine konacak” açıklamasını yaptı.

Başkan Ahmet Kaya ise “Burası Büyük Önder Atatürk’ümüzün mal varlığını Türk Milleti’ne bağışladığı yerdir. Bu köşkü özel kılan, önemli kılan budur. O sözün burada olmaması büyük bir eksikliktir. O söz kaldırılamaz. Köşk açık, restorasyon bitmiş, o söz yoksa eğer gerçekten bu skandaldır. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımızla ivedi olarak bu meseleyi görüşelim. Böyle bir şey olmaz. ‘Vasiyet Odası’ diyoruz, vasiyete ilişkin o söz buradan kaldırılmış. Olacak iş değil” diyerek tepki gösterdi.

“Meclis gündemine taşıdı”

Konuyu bugünkü Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2. oturumunda gündeme getiren Başkan Kaya, “Dün, Büyük Önder Atatürk’ün Vasiyetnamesinin 87. yılı nedeniyle, malv arlığını Türk Milleti’ne bağışladığı Atatürk Köşkümüze gitmiştim. Türkiye’de hatta Trabzon’da yaşayan birçok insanımız bu büyük olayı bilmiyor. Orayı özel kılan esas mesele Ata’mızın yüce gönüllülük örneği göstererek bütün mal varlığını Türk milletine bağışladığı yer olmasıdır. Bu bağışı yaparken çok önemli altın değerinde sözler söylemiştir. Fakat Köşk’ü ziyaretimizde gördük ki Vasiyet Odası tabelası orada var ama Ata’mızın bu sözlerini içeren yazı oradan kaldırılmış. Bu önemli bir eksikliktir. Dikkatsizlik midir, özensizlik midir, ya da başka bir şey var mıdır? Bu konuya hassasiyet göstermenizi istiyorum. Vasiyet Odası’nda o sözlerin olmaması çok büyük bir eksikliktir” dedi.

“Eksiklik varsa gideririz”

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise “Köşkle ilgili biliyorsunuz çok güzel bir restorasyon çalışması yapıldı, geçen yıl Cumhuriyet’imizin 100. yılında güzel bir program yaptık. Bu konuyu doğrudan bana iletebilirsiniz, meclisimizin gündemi değil ama eksiklik varsa onu da orada gideririz” yanıtını verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx