Çene cerrahisine yapay zeka çözümü: Saniyeler içinde modelleyip minimum hata ile yapıyor

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Nurettin Diker, sistem sayesinde, ameliyat planlamalarının hızlı ve doğru yapılabildiğini aktardı.

3D modelleme kullanıyor

Yapay zeka teknolojisinin hastanın bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülerini analiz ederek, eksik bölgeleri tamamladığını anlatan Diker, yöntemin çene cerrahisinde önemli bir ihtiyacı karşıladığını vurguladı. Diker, travma, tümör, kist ya da ileri kemik erimesi gibi durumlarda çene kemiğinde ciddi kayıpların oluşabildiğine işaret ederek, “Cerrahi planlama için bu eksik bölgelerin 3 boyutlu olarak yeniden modellenmesi gerekiyor, yapay zeka, bu süreci saniyeler içinde otomatik hale getiriyor.” ifadelerini kullandı.

Estetik artarken hata oranı azalıyor

Yapay zekayla üretilen 3D modellerin implant öncesi kemik desteği gereken vakalarda büyük kolaylık sağladığına dikkati çeken Diker, “Oluşturulan 3 boyutlu model sayesinde kişiye özel implant tasarımları daha hızlı yapılabiliyor. Bu da hem cerrahi süreci kısaltıyor hem de başarı oranını artırıyor. Özellikle ileri düzey kemik kayıplarında geleneksel yöntemler oldukça zaman alıyordu.” değerlendirmesinde bulundu. Diker, yapay zekayla, çene cerrahisi uygulamalarının sadece ameliyat öncesi değil, tedavi sonrası iyileşme sürecinde de hasta konforunu artırdığını belirterek, “Bu sistem, manuel planlamalardan doğabilecek hataları en aza indiriyor. Aynı zamanda estetik açıdan daha başarılı sonuçlar elde edebiliyoruz. Diş hekimliği alanında bu teknolojinin çok yakın bir gelecekte standart hale geleceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Hastalar sistemden memnun

Sistemin klinik vakalarda aktif olarak kullanılmaya başlandığını aktaran Diker, hasta geri bildirimlerinin olumlu olduğunu vurguladı. Diker, yapay zeka destekli sistem sayesinde daha kısa sürede, kişiye özel çözümler üretebildiklerine işaret ederek, özellikle büyük kemik kaybı yaşayan hastalar için bu teknolojinin umut verici olduğunu kaydetti. Yapay zekanın diş hekimliği uygulamalarında gelecekte daha geniş bir kullanım alanına sahip olacağına işaret eden Diker, hastaya özel, hızlı ve güvenli tedavilerin artık dijital sistemlerle mümkün hale geldiğini anlattı.

Related Posts

Türkiye şişmanlıyor mu? 3,5 milyon kişilik ölçümden çarpıcı sonuçlar

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde hayata geçirdiği ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının ilk 5 haftasında ölçüm yapılan 3 milyon 572 bin 436 kişiden 2 milyon 221 bin 201 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktı. Ölçüm yapılanların yaklaşık yüzde 5’inin ‘zayıf’, yüzde 32’sinin ‘normal’, yüzde 35’inin fazla kilolu, yüzde 28’inin ‘obez’ aralığında olduğu; erkeklerde ‘fazla kiloluluk’, kadınlarda ise ‘obezite’ oranının fazla olduğu belirlendi.

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Sigara ve akciğer kanseri ilişkisi hakkındaki haberlere bir yenisi eklendi. 

Basit bir burun tıkanıklığı düşündüğünüz gibi masum değil

Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Hem bireylerin hem de toplumun sağlığını tehdit ediyor! Bu hastalıkların kapısını aralıyor

Tütün kullanımı hem bireylerin hem de toplumun sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir alışkanlık. Prof. Dr. Füsun Ülger, tütün ve tütün kullanımının zararları hakkında bilgiler verdi.