‘Genç yaş grubunda kanser vakalarında artış yaşanıyor’

Bilim İnsanları: Gençler Arasında Kanser Vakaları Artıyor

Son zamanlarda genç yaş grubunda kanser vakalarında belirgin bir artış olduğunu belirten Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, özellikle meme, kolorektal, pankreas ve testis kanserinin gençler arasında daha sık görülmeye başladığını ifade etti. Ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde tarama yaşının daha genç yaşlara çekilebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Şimşek, bu durumda düzenli kontrollerin hayati önem taşıdığını belirtti.

Doç. Dr. Melih Şimşek, genç nüfus tanımının toplumda genellikle farklı algılandığını vurgulayarak, “50 yaş altı kanser hastalarını genç olarak değerlendiriyoruz” dedi. Yapılan son araştırmalarda, gençlerde özellikle meme kanseri, testis kanseri ve her iki cinstede kolorektal ve pankreas kanserinde ciddi bir artış tespit edildiğini aktardı. Bu artışın nedenlerine dair net bir sonuca ulaşılamamış olsa da çevresel faktörlerin ve tarama programlarının önemli rol oynadığını belirtti.

Doç. Dr. Şimşek, kanser vakalarındaki artışta tanı yöntemlerindeki gelişmelerin de etkili olduğunu belirtti. Mamografi veya kolonoskopi gibi tarama testlerine erişimin zor olduğu geçmişte, günümüzde bu tür testlerin daha yaygın hale geldiğini aktaran Şimşek, ayrıca acil servislerde yapılan görüntülemeler sırasında kanser teşhisi konulabildiğini dile getirdi. Tarama yaşlarının genç nüfusa yönelik olarak değiştirildiğini de belirten Doç. Dr. Şimşek, kolon kanseri tarama yaşıyla ilgili yapılan düzenlemenin yaş sınırının 45’e çekildiğini, aynı şekilde meme kanseri taraması için mamografi yaşı sınırının da 40’a indirildiğini açıkladı.

Çevresel faktörler ve beslenme alışkanlıklarının kanser vakalarındaki artışta etkili olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Şimşek, özellikle batı tipi beslenme ve obezitenin genç yaşlarda kanser riskini artırdığını belirtti. Ailede kanser öyküsü bulunan gençlerin daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Melih Şimşek, ailede kanser öyküsü bulunan bireylerin yaşamlarının çok daha genç yaşlardan itibaren düzenli kontroller yapmalarının önemine değindi.

Sigara kullanımının akciğer kanseri riskini artırdığını belirten Doç. Dr. Şimşek, uzun süre sigara içen bireylerde düşük doz radyasyonlu tomografi taramalarının önerildiğini söyledi. Akciğer kanseri riski taşıyan sigara içen bireyler için düşük doz radyasyonlu taramaların erken teşhis açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

(DHA)

Related Posts

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Sigara ve akciğer kanseri ilişkisi hakkındaki haberlere bir yenisi eklendi. 

Basit bir burun tıkanıklığı düşündüğünüz gibi masum değil

Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Hem bireylerin hem de toplumun sağlığını tehdit ediyor! Bu hastalıkların kapısını aralıyor

Tütün kullanımı hem bireylerin hem de toplumun sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir alışkanlık. Prof. Dr. Füsun Ülger, tütün ve tütün kullanımının zararları hakkında bilgiler verdi.

Kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor! Dokuz belirtiyle kendini ele veriyor

Tüm kanserlerin yüzde 12-16’sını oluşturan akciğer kanseri, kadınlar ve erkeklerde kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor. Prof. Dr. Çağatay Saim Tezel, akciğer kanserinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.