Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Emlakçılara da yetki verildi

Emlak Danışmanları Artık e-Devlet Üzerinden Kira Sözleşmesi Yapabilecek

Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması sürecinde kritik bir adım atıldı. Artık emlak danışmanları da bu sistem üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisine sahipler. Bugün itibariyle emlakçıların da sürece dahil olduğunu vurgulayan Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, bu gelişmenin dolandırıcılığı engelleyeceğine inanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasına yönelik çalışmaların ilk aşamasını kasım 2024’te tamamlamıştı. Ancak, önceden taşınmazın sahibi gerçek kişiler ile kiracı arasında kira sözleşmesi yapılıyordu. Yapılan yenilikle beraber artık emlak danışmanları da sürece dahil oldular.

Emlakçılar da Kira Sözleşmesi Hizmetine Erişebilecek

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kiracılar ve ev sahiplerinin e-Devlet ortamında kira sözleşmesini imzalayabileceğini ancak emlakçıların bu sürece dahil edilmediğini belirtti. Fakat, bundan böyle emlakçılar da bu sürece katılabilecekler. Akçam, “Gayrimenkul sahipleri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden emlakçılara yetki verebilecek. Emlak danışmanları, bu yetki ile kontratı kiracıya elektronik ortamda iletebilecek. Ayrıca, emlak danışmanı, kira kontratının barkodlu belgesini çıkarabilecek. Bu sayede, emlak danışmanları, mülk sahipleri ile kiracıları bir araya getirerek mesleklerini resmi olarak yapabilecekler” dedi.

Sistemle Dolandırıcılığın Önüne Geçilecek

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınmasıyla birlikte kira artış oranı, kiracının güvenilirliği ve meskende ne kadar süredir oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından belirlenebileceğini aktardı. Ayrıca, Borçlar Kanunu’na göre kira sözleşmesinde kefilin ıslak imzası gerektiğini ve bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden zorunlu hale gelmesi durumunda, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki birçok sorunun çözüleceği öngörülüyor. Akçam, bu uygulamanın dolandırıcılık vakalarına engel olacağını belirtti.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

MÜSİAD’da koltuk değişimi: Yeni başkan seçildi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi.

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

Litvanya’nın dış ticaret açığı derinleşiyor

Litvanya’nın dış ticaret dengesi 2025 yılı Mart ayında sert bir şekilde bozuldu. Ülkenin ticaret açığı Mart 2025’te 0.665 milyar euroya yükseldi. Bu rakam, geçen yılın aynı ayında kaydedilen 0.286 milyar euroya kıyasla önemli bir artış anlamına …

Asya borsaları karışık seyrediyor

Asya borsaları karışık seyrediyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir