Kurban Vatandaşa Haram Oldu

Ekonomik kriz vatandaşın her gününü etkilemeye devam ediyor. Özellikle asgari ücretlilerin yaşam kalitesini neredeyse sıfıra indiren tablo karşısında CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, kurban bayramında da bu durumun devam ettiğini ifade etti.

Yaptığı açıklamada bu yıl kurban fiyatlarındaki artış nedeniyle vatandaşın kurban kesemez hale geldiğini söyledi. Ağbaba, “Ekonomik krize bağlı olarak hayvancılık sektörü de krizden nasibini fazlasıyla aldı” dedi.

KURBANLIK FİYATLARI YÜZDE 87 ARTTI

Geçtiğimiz yıl kurbanlık koç fiyatları 7-8 bin TL iken bu sene 13 bin liradan başlayıp -18 bin liraya kadar yükseldiğini, büyükbaş kurban fiyatının ise geçen yıl 84-100 bin TL iken, bu yıl 130 binden başladığını vurgulayan Ağbaba, şunları söyledi:

“Geçen sene büyükbaş canlı kilogram fiyatı 150 TL civarında iken, bu sene büyükbaş bir hayvanın canlı kilogram fiyatı 280 ila 340 TL arasında satılmaktadır. Geçen yıl 600 kg bir danayı 90 bin liraya alabiliyorken, bu yıl aynı kilogramda kurbanlık danayı almak için 168 bin lira vermek gerekiyor. Geçen yıldan bu yıla kurbanlık dana fiyatlarında yüzde 87 artış yaşanmıştır. Kurbanlık fiyatlarının artmasında enflasyonun genel etkileriyle birlikte, besicilik girdilerinin artmasının çok büyük rolü olmuştur. 50 kilogramlık besi yeminin fiyatı geçen yıl 502 TL iken, şimdi 895 lira olmuştur. Yem fiyatlarında yüzde 78 artış gerçekleşmiştir. Mazot’un litre fiyatı geçen senen 19,73 iken şimdi 41,23 TL’den satılmaktadır. Bir yılda %109 artış olmuştur. Mera kiraları, veterinerlik ve aşı giderleri gibi diğer giderlerdeki artış da hayvan fiyatlarını etkilemektedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx