ÖSYM’den TOEFL ve IELTS standartlarında dil sınavı: e-TEP

ÖSYM, e-TEP Uygulaması İle İngilizce Dil Sınavlarını Uluslararası Düzeye Taşıyor

ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre, uluslararası ölçekte bir dil sınavı olarak planlanan e-TEP uygulaması final aşamasına gelmiş durumda. Uygulama, okuma, dinleme, konuşma ve yazma bölümlerinden oluşacak.

Bu uygulamanın amacı, İngilizce dil becerilerini Avrupa Ortak Başvuru Metni (CEFR) ile uyumlu şekilde değerlendirmek ve adaylara B1, B2 ve C1 düzeylerinde geçerli ve güvenilir bir İngilizce dil yeterlilik sertifikası sunmaktır.

Ayrıca, e-TEP ile TOEFL, IELTS ve PTE gibi uluslararası sınavların standartlarına sahip bir uygulamanın Türkiye’ye kazandırılması hedeflenmektedir.

Yerli bir uygulama olması sayesinde dışa bağımlılığın azalacağı ve yurt dışına döviz çıkışının engelleneceği belirtilen açıklamada, e-TEP’in yurt dışındaki adaylar için de tercih edilen bir sınav haline gelmesi ve Türkiye’ye döviz girişine katkı sağlaması beklenmektedir.

ÖSYM’nin e-TEP için Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana’da elektronik sınav merkezleri planladığı ve başvuruların 30 Haziran-7 Temmuz 2025 tarihleri arasında “https://odeme.osym.gov.tr” adresinden alınacağı bildirilmiştir.

Güçlü bir Kuramsal Altyapı ve Standardizasyon İmkânı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un açıklamalarına göre, e-TEP sınavı İngilizcenin dört temel dil becerisini bilgisayar üzerinden ölçen güvenilir bir sınavdır. Bu sınavın Avrupa Ortak Başvuru Metni’ni referans alarak dil yeterliliğini en güvenilir şekilde ölçmeyi amaçladığı belirtilmiştir.

Buna ek olarak, sınavın Türkiye’deki dil öğretimine olumlu etkileri olacağı ve İngilizce öğrenen adayların güçlü ve zayıf yanlarını görebileceği bilimsel sonuç raporlama sistemi ile destekleneceği ifade edilmiştir.

B1-B2-C1 Düzeyinde Bir İngilizce Ölçüm Uygulaması

Prof. Dr. Ersoy’un belirttiğine göre, e-TEP, Avrupa Ortak Başvuru Metni’ne uygun şekilde geliştirilmiş ve İngilizce becerilerini B1-B2-C1 düzeylerinde değerlendiren bir uygulamadır. Son teknolojik gelişmeleri yansıtan bu uygulama, İngilizce öğretimine, öğrenimine ve ölçümüne önemli katkılarda bulunacaktır.

Related Posts

Öğretmenler Kadıköy’den iktidara çağrıda bulundu

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Kadıköy’den Ankara’ya “Büyük Öğretmen Yürüyüşü” adını verdikleri bir yürüyüş başlattı. Yürüyüş öncesinde yapılan açıklamada “Biz yaşamak istiyoruz. Biz mesleğimize devam etmek istiyoruz” denildi.

Humoral bağışıklık nedir? 2025 AYT Humoral bağışıklık sorusu cevabı

Humoral bağışıklık, 2025 AYT’de biyoloji sorularından birisi oldu. Humoral bağışıklık, vücutta hücre dışındaki (sıvı ortamdaki) mikroorganizmalara karşı antikorlar aracılığıyla gerçekleşen bağışıklık türüdür. Antikorlar, B lenfositlerinden farklılaşan plazma hücreleri tarafından üretilen ve özgül olarak patojenlerin antijenlerine bağlanarak onları etkisiz hale getiren proteinlerdir. Bu bağışıklık türü, özellikle bakteri, virüs gibi hücre dışı patojenlere karşı etkilidir ve antikorlar sayesinde patojenlerin fagositler tarafından yutulması veya hücreleri enfekte etmesinin engellenmesi sağlanır.

Barış Manço’nun kardeşi İnci Manço İlbay vefat etti

Barış Manço’nun kardeşi İnci Manço İlbay vefat etti

Alan Parsons, “The Show Must Go On” turnesi kapsamında İstanbul’da konser verdi

Alan Parsons, “The Show Must Go On” turnesi kapsamında İstanbul’da konser verdi

LGS sınav sonuçları açıklanma tarihi MEB 2025 | Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? Takvim duyuruldu

LGS sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı takvim kapsamında belli oldu. MEB LGS sınav sonuçları açıklanma tarihi öğrenciler ve veliler tarafından araştırılıyor. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınavı bu yıl 15 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek. 2025 LGS sonuçları ne zaman açıklanır? sorusu da adaylar tarafından merak edilmeye başlandı. Gözler Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılacak duyuruya çevrildi. Peki, LGS 2025 ne zaman açıklanacak, erken açıklanır mı? İşte LGS sonuç tarihi 2025!

ChatGPT neden açılmıyor, çöktü mü? ChatGPT too many concurrent requests hatası nasıl çözülür?

ChatGPT neden açılmıyor, çöktü mü sorusu popüler yapay zeka platformuna erişmekte sorun yaşayan pek çok kişinin araştırdığı husus oldu. Too many concurrent requests hatası ile karşılaşan ve giriş yapmakta zorluk yaşayan pek çok kullanıcı, resmi açıklamalara odaklandı. Peki, ChatGPT neden açılmıyor, çöktü mü? ChatGPT too many concurrent requests hatası nasıl çözülür? İşte, o detaylar