Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Yapay Zeka ile Prostat Kanseri Tedavisinde Yeni Bir Adım Atıldı

Bilim insanları yapay zekayı kullanarak prostat kanseri hastalarının dörtte birinin ömrünü uzatabilecek bir buluş yaptı.

Prostat kanseri tedavilerinde, hastalığın diğer organlara yayılmasına neden olan testosteron hormonunu bastıran abirateron adlı bir ilaç kullanılmaktadır. Ancak, bu ilaç prostat kanserinin diğer organlara sıçramadığı hastalara önerilmiyordu.

İngiltere’deki University College London ve Institute of Cancer Research’ten araştırmacılar, yapay zeka yöntemi kullanarak kanserin yayılmadığı hastalara da abirateron ilacının faydalı olabileceğini belirledi.

Araştırmacılar geliştirdikleri yapay zeka teknolojisi sayesinde tümör örneklerini analiz ederek, hangi hastaların bu ilaçtan fayda görebileceğini tespit edebiliyorlar.

Prostat kanseri olan hastaların dörtte biri, bu yeni buluş sayesinde hayatta kalma şanslarını artırabilecekleri ve ölüm risklerinin önemli ölçüde azalabileceğini belirtildi.

Institute of Cancer Research’ten Prof. Nick James, bulguların olumlu olduğunu vurgulayarak, abirateron ilacının maliyetinin düşmesiyle daha fazla hastanın tedavi edilebileceğini dile getirdi.

Prostat kanseri, pek çok ülkede erkekler arasında ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Türkiye’de ise erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türüdür.

Abirateron etken maddeli ilaçlar Türkiye’de reçeteli olarak satılmakta olup, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli koşullarda karşılanabilmektedir.

Related Posts

Uzmanı açıkladı: Kene vakalarında en sık yapılan ölümcül yanlışlar!

Son dönemlerde artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları ile ilgili konuşan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Salahattin Okur, “Keneyi çıkartırken sigara basmak, kolonya dökmek ve ateş tutmak gibi yanlış yöntemler var. Bunlar, kenenin taşıdığı virüsü insan vücuduna enjekte etmesine sebep oluyor” dedi.

Türkiye şişmanlıyor mu? 3,5 milyon kişilik ölçümden çarpıcı sonuçlar

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde hayata geçirdiği ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının ilk 5 haftasında ölçüm yapılan 3 milyon 572 bin 436 kişiden 2 milyon 221 bin 201 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktı. Ölçüm yapılanların yaklaşık yüzde 5’inin ‘zayıf’, yüzde 32’sinin ‘normal’, yüzde 35’inin fazla kilolu, yüzde 28’inin ‘obez’ aralığında olduğu; erkeklerde ‘fazla kiloluluk’, kadınlarda ise ‘obezite’ oranının fazla olduğu belirlendi.

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Sigara ve akciğer kanseri ilişkisi hakkındaki haberlere bir yenisi eklendi. 

Basit bir burun tıkanıklığı düşündüğünüz gibi masum değil

Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Hem bireylerin hem de toplumun sağlığını tehdit ediyor! Bu hastalıkların kapısını aralıyor

Tütün kullanımı hem bireylerin hem de toplumun sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir alışkanlık. Prof. Dr. Füsun Ülger, tütün ve tütün kullanımının zararları hakkında bilgiler verdi.