TCMB’den “Parasal Sıkılaşma, Temerrüt Riski ve Firmaların Konut Satışı” analizi

Reel Sektör Firmalarının Parasal Sıkılaşma Sürecindeki Durumu İncelendi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Ünal Seven ve ekibi, “Parasal Sıkılaşma, Temerrüt Riski ve Firmaların Konut Satışı” analizini tamamladı. Analiz, Merkezin Güncesi’nde yayımlandı ve reel sektör firmalarının son parasal sıkılaşma dönemi sürecindeki durumlarını ele aldı.

Analize göre, parasal sıkılaşma dönemlerinde firmaların risklilik düzeyinde artış yaşandığı tespit edildi. Bu artışın, firmaların sıkılaşma öncesindeki finansal durumlarına bağlı olduğu belirtildi. Son dönemde firmaların temerrüt riskini azaltmak için varlık satışlarına yönelip yönelmedikleri incelenirken, özellikle konut satışlarına odaklanıldı.

2009 yılından itibaren artış trendi gösteren mali borçların toplam aktiflere oranının 2023 yılında tarihsel ortalamaların altında olduğu görüldü. Aynı zamanda faaliyet kar marjının yüksek seviyede seyrettiği, net döviz pozisyon açığının ise azaldığı belirtildi. Ancak son dönemde karlılıkta yaşanan düşüş ve döviz pozisyon açığındaki artış dikkat çekti.

Analizde, reel sektörün son sıkılaşma dönemine güçlü finansal durumla girmesinin, temerrüt göstergelerinde belirgin bir artış yaşanmamasına etki ettiği vurgulandı. Ayrıca, konut stokuna sahip inşaat firmalarının da nakdi varlıklarını güçlendirmek için konut satışlarını artırabileceği üzerinde duruldu.

“Son Dönemde Toplam Konut Satışlarında Gerçek Kişilerin Payı Arttı”

Analizde, takipteki kredilerin ticari kredilere oranının düşüş gösterdiği, reel sektörün temerrüt oranlarında belirgin bir artış olmadığı ve toplam konut satışlarında artış yaşayan gerçek kişilerin payının yükseldiği ifade edildi. Bu durumların, firmaların sıkılaşma dönemlerine güçlü finansal durumlarla girmesinin etkili olduğunu gösterdiği belirtildi.

Analiz sonucunda, reel sektör firmalarının son sıkılaşma sürecinde temerrüt oranlarında belirgin bir artış yaşanmadığı ve sıkılaşma öncesindeki güçlü finansal durumlarının bu durumda etkili olduğu sonucuna varıldı. Ayrıca, toplam konut satışlarındaki payın azalması da firmaların temerrüt riskini azaltma yönünde attığı adımları destekledi.

Related Posts

Z kuşağı meğer kripto parayı sadece yatırım olarak görmüyormuş, harcıyormuş da! İşte Bitcoin’le en çok aldıkları şeyler

Sanılanın aksine Z kuşağı, kripto paraları biriktirmek yerine günlük alışverişlerinde harcıyor. Z kuşağının Bitcoin gibi dijital varlıkları günlük yaşamın bir parçası haline getirirken

Alacaklı firmalar yapılandırmanın sadece banka ve kamu borçlarını kapsamasını istiyor: Konkordato tartışması

İflasları engellemeye dönük borç yapılandırmalarının, tedarik zincirindeki firmaları olumsuz etkilediği belirtiliyor. Piyasada “Konkordato sektörlere zarar veriyor” eleştirisi var.

“Emekli aylıklarına blokaj” kararı TBMM gündeminde; “Bu karar sosyal devlet ilkesini hiçe sayıyor”

“Emekli aylıklarına blokaj” kararı TBMM gündeminde; “Bu karar sosyal devlet ilkesini hiçe sayıyor”

Bursa’dan Üreticilere Mazot Desteği

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla başlatılan ‘Mazot Desteği’ projesi kapsamında 6 bine yakın üreticiye yüzde 100 hibeli mazot desteği sağlandı.

42 yıllık hastane devi iflasın pençesinde

1983’ten bu yana İstanbul’da hizmet veren özel Çevre Hastanesi, mali darboğaz nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (21 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 202,53 puan ve yüzde 1,95 artışla 10.568,56 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 57,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,77 …