TÜRKONFED, ekonominin itici gücü olan KOBİ’lerin sorunlarının arttığını raporlaştırdı: ‘İlk hedef ayakta kalma’

KOBİ’lerin Finansmana Erişim Sorunları Devam Ediyor

Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Sönmez, KOBİ’lerin toplam girişimlerin yüzde 99.7’sini, istihdamın yüzde 70.5’ini ve üretim değerinin yüzde 41.6’sını oluşturduğunu belirterek, sorunlu bir dönemden geçtiklerini söyledi. Sönmez, 27 Haziran Dünya KOBİ Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Bugün KOBİ’ler büyümeye değil, hayatta kalmaya çalışıyor” dedi.

Geçen yıl her dört işletmeden üçünün finansmana erişimde güçlük yaşadığını ve her iki işletmeden birinin bu nedenle iş hacmini daraltmak zorunda kaldığını vurgulayan Sönmez, bu yılın ilk yarısında da benzer bir tablo ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Farklı coğrafyalarda devam eden savaşlar, ticaret savaşları, finansal daralma, yüksek enflasyon ve siyasi gelişmelerin oluşturduğu kriz ortamının işletmeler üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu dile getirdi.

Çözüm Yolları Neler?

Sönmez, sorunların aşılması için önerilerde bulundu. Bunlar arasında kredi mekanizmalarının çeşitlendirilmesi, teminat yapısının esnetilmesi, finansal okuryazarlık ve kurumsallaşma düzeyinin artırılması, makroekonomik istikrar ve öngörülebilirlik, bölgesel farklılıkların gözetildiği finansal programlar yer alıyor.

KOBİ Kredileri ve Riskler

BDDK’nın verilerine göre, KOBİ’lerin kullandığı toplam kredilerin miktarı artarken, takipteki KOBİ kredilerinde de artış kaydedildi. Nisan 2025 sonunda bankalardan kredi kullanan KOBİ sayısının 4 milyon 681 bin olduğu belirtilirken, batık KOBİ kredilerinin miktarının 122.5 milyar TL’ye ulaştığı ifade edildi.

TÜSİAD Başkanı: ABD Politikaları Risk Oluşturuyor

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, küresel rekabetin değiştiğini ve korumacılığın arttığını vurgulayarak, Türkiye’nin doğru adımlar atması durumunda bu süreçten avantajlı çıkabileceğini belirtti. Turan, ABD’nin uyguladığı gümrük vergilerinin küresel ekonomi için ciddi bir risk oluşturduğunu ifade ederken, Türkiye’nin altyapı yatırımları ve özel sektör dinamizmi ile öne çıkabileceğini söyledi.

Rekabet Gücünde Gerileme

Maliyet Bazlı Rekabet Gücü Endeksi’ne göre, Türkiye’nin imalat sanayisi sektörleri değerlendirildi ve endeks sabit kaldı. Ancak yıllık bazda yüzde 8.9 oranında gerileyerek 2015 seviyesinin altına indi.

Related Posts

Sigaraya ÖTV zammı yolda: 5 ile 8 TL arasında zam bekleniyor

Sigaraya ÖTV zammı yolda: 5 ile 8 TL arasında zam bekleniyor

Benzin ve motorine dev zam geliyor

Brent petrol fiyatlarının 66 dolara kadar gerilemesine rağmen geçtiğimiz haftayı 1,14 TL’lik motorin zammı ile kapatan akaryakıt grubu, 3 Temmuz’da kesinleşecek ÜFE verisinin ardından yeniden zamlanacak. Cuma gününden itibaren geçerli olacak şekilde motorin ve benzinin litre fiyatına 2 TL’lik ÖTV zammı yapılması beklenirken, LPG fiyatlarında da artışa gidilecek.

Garanti BBVA’dan zam kararı

Temmuz ayının yaklaşmasıyla birlikte bankacılık sektöründe ara zam beklentileri arttı. İlk zam haberi Garanti BBVA’dan gelirken, 1 Temmuz itibarıyla maaşlarda yüzde 12,5 ila yüzde 15 seviyesinde artışa gidileceği belirtildi.

Tesla’nın ABD ve Avrupa başkanını kovduğu anlaşılıyor

Omead Afshar, Tesla’nın ABD ve Avrupa’daki işlerini yönetmek üzere sonbaharda Tesla yönetimine terfi etti. Tesla atamayı resmi olarak hiçbir zaman onaylamadı ancak Afshar’ın ekim ayında terfisiyle ilgili ABD’den güvenilir raporlar vardı . Yönetici …

Trump bir kez daha Fed başkanını hedef aldı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın yerine, faiz oranlarını düşürecek birini getireceğini belirterek faiz oranlarını mevcut seviyelerde tutacak bir başkan istemediğini kaydetti.

Milyonlarca emeklinin beklediği haber geldi

Temmuz ayında en düşük emekli maaşında değişiklik yapılması için Meclis’te yasa değişikliğinin kabul edilmesi gerekirken, TBMM’nin 1 Temmuz’da tatile girme planı milyonlarca emeklinin ‘sıfır zam’ riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olmuştu. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Meclis tatili 31 Temmuz’a ertelendi.