Bu patolojiye yol açan çeşitli nedenler vardır. Toplumsal sebeplerden makus beslenme alışkanlıklarının verdiği sebeplere kadar. Bu nedenle sağlıklı bir ömür usulü, mümkün olduğunda bunamanın önlenmesinde temeldir. Aslında, birtakım durumlarda bunama, Alzheimer üzere öbür hastalıkların direkt bir sonucudur. Demans riskini azaltmak için bu nedenle bu 5 ipucunu takip etmemiz gerekecek.
ZİHNİ MÜMKÜN OLDUĞUNCA EĞİTİYORUZ
İlk ipucu, zihninizi her vakit yeterli eğitimli tutmaktır. Demans aslında onunla irtibatlıdır ve idman yapmak, kolay olanlar bile sizi genç tutabilir. Öyleyse kendimizi bulmacalara ve pratik yapmak için zeka oyunlarına adayalım. Telefon numaralarını, listeleri yahut şiirleri öğrenme üzere hafıza idmanları de bu hususta çok yardımcı olabilir.
Doğru dinlenme de temeldir. Gereğince ve uygun uyumak beynimizi tesirler. Bilhassa, bu uyku sırasında temel fonksiyonları yerine getirir. Örneğin toksinleri atıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hepsinden değerlisi zihnimizi güne hazırlıyoruz. Tertipli antrenman yapmak demansın önlenmesine yardımcı olur. Günde 10 dakika aerobik antrenman yahut 30 dakika yürüyüş de çok tesirlidir. Tertipli fizikî aktivite kan ve oksijen akışını artırmaya yardımcı olur. Kıymetli olan aktivitenin yoğunluğu değil, sabitliğidir. Daima hareket, nöronal irtibatların artmasına da yardımcı olacaktır.
YAŞLILIKTA BUNAMA RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN BEYNİ SAĞLIKLI TUTAN BU 5 İPUCUNA UYMALIYIZ
Dengeli beslenme sıhhatimizin temelidir. Beslenme yoluyla bunama riskini azaltabildiğimiz vakit daha da kıymetli hale geliyor. Akdeniz diyeti başlamak için olağanüstü bir yerdir. Hatta az kırmızı et yemeyi ve balık tercih etmeyi öneriyor. Ayrıyeten meyve, zerzevat ve kepekli tahılların büyük ölçüde tüketilmesini önerir. Bu besinler, bilhassa omega 3 bakımından varlıklı olanlar, beyin sıhhatinin korunmasında bilhassa tesirlidir.
Son olarak hem sigaradan hem de alkolden uzak durmayı unutmayalım. Aslında bu iki maddeyi berbata kullanmak durumumuzu çok kötüleştirir. Bu ziyanlı kimyasalların berbata kullanılması durumunda kardiyovasküler ve nöro-bilişsel hastalık riski katlanarak artar. Öyleyse, yaşlılıkla daha uygun yüzleşmek için zihnimize ve vücudumuza çok dikkat edelim.